sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Lupa-asiatOlen saanut kyselyjä näihin lupa-asioihin liittyen ja ohessa kerron, kuinka meillä kaikki meni. Olen huomannut, että säännöt vaihtelevat alueittain. Jossakin saa pitää muutamaa kanaa pelkällä rekisteröitymisellä kanojen pitäjäksi ja toisaalla tarvitaan massiiviset toimenpiteen jo parille kanalle.

Vantaalla kanoja saa pitää maksimissaan kuusi pelkällä ilmoituksella, mikä käytännössä tarkoittaa kanojen pitäjän ja pitopaikan rekisteröimistä Eviraan. Tämä koskee myös kesäkanojen pitoa. Näissä asioissa otetaan yhteyttä maataloussihteeriin. Mutta jos kukko halutaan tai yli kuusi kanaa, pitää ottaa em. rekisteröitymisten lisäksi yhteyttä ympäristökeskukseen ja siellä terveystarkastajaan. Meillä ainakin kunnaneläinlääkäri hoiti tätä tehtävää ja häneltä sain sähköpostitse tarvittavat lomakkeet ja muut ohjeet.

Kukkoa varten hakemukseen piti laittaa asemapiirros, jossa on kanalan ja ulkotarhan paikat merkitty (otin kopion jostakin vanhasta asemapiirroksesta, minkä kotoa löysin). Lisäksi tarvittiin kanalan pohjapiirustus mittoineen ja erinäisiä tietoja mm. jätteiden käsittelystä. Naapureita oli myös kuultava ja meillä kuultiin yhdeksää lähinaapuria asiasta. Kiitos heille kaikille! Kirjoitin naapureille vapaamuotoisen kirjeen ja tämän lisäksi laitoin mukaan vähän muodollisemman itsesuunnittelemani allekirjoitettavan kuulemispaperin, joka liitettiin hakemukseen. Tämän jälkeen kunnaneläinlääkäri tuli vielä tarkastamaan paikan, jonka jälkeen lupa saatiin. Tästä kaikesta tuli perästä vielä noin sadan euron maksu.

Kukko tietenkin kiekuu, mutta meidän tapauksessa kukko asuu kanoineen kesät maalla, jonne ääntä mahtuu. Keväällä ja syksyllä täällä kaupungissa kukko ulkoilee vain päiväsaikaan klo 10-19, tämä oli minun oma ehdotukseni naapureille, ei mikään vaatimus. Kukkoja on paljon tarjolla, joten suosittelen valitsemaan sellaisen kukon, josta jo tiedetään, kuinka kovat kiekumishalut tällä yksilöllä on. Jotkut kuulemma kiekuvat tosi paljon kurkku suorana ja toiset ovat hiljaisempia. Meidän Pappa-kukko on kiekunut yllättävän vähän. Kerran-pari päivässä muutaman kerran peräkkäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän saa kommentoida!