perjantai 28. huhtikuuta 2017

Kanojen ulkonapitokielto toukokuun loppuun saakka
Ihanaa, kun kanat saavat taas olla ulkona, näkee kuinka ne nauttivat auringonpaisteesta ja tuulenvireestä. Mutta mitä ihmettä, kanathan pitää olla lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi sisällä toukokuun loppuun asti? Kyllä, mutta tietyin edellytyksin tarhassa saa pitää. Tässä siipikarjaliiton sivuilta kopsattua: 

"Ulkonapitokielto ei kuitenkaan koske sellaisia pitopaikkoja, joissa ei pidetä samanaikaisesti sekä tarhattuja vesilintuja että kaupalliseen lihan- tai munantuotantoon tarkoitettua muuta siipikarjaa ja joissa ulkotarhat on suojattu riittävän tiheällä verkolla tai muulla vastaavalla tavalla siten, että luonnonvaraiset vesilinnut eivät pääse kosketuksiin siipikarjan kanssa.
Tällaisessa tapauksessa ulkotarhat tulee suojata riittävän tiheällä verkolla tai muulla vastaavalla tavalla niin, että luonnonvaraiset vesilinnut eivät pääse kosketuksiin siipikarjan kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi muutaman kanan omistajat tai riistatarhaajat voivat pitää lintujaan ulkona verkolla suojatulla ja katetulla alueella. Ulkoilualueen katoksi riittää verkko eikä läpäisemätöntä katetta välttämättä tarvita"

Olen vähän pienentänyt kanaparvea, se kun tuppaa kasvamaan kun alhoista on kysymys. Olen myynyt innokkaimmat hautojat uusiin koteihin hautomaan. Talvella syntyneet pikkukanat ovat lähteneet pois ja jokunen nuori muniva kana lähti ilahduttamaan uusia kanaharrastajia. Siellä naapurit olivat rakentaneet yhdessä kimppakanalan, todella ilahduttavaa yhdessä tekemistä ja jakamista!

Joistakin vanhoista kanoista on mahdoton luopua. Yllä poseeraa kaksi sellaista, Pikku-Hanna ja Viiru. Viiru (vaalea kana oikealla) käy jo kuudetta ikävuottaan, mutta menosta ei huomaa mitään. Munimassa en ole kyllä sitä useinkaan nähnyt. Samanikäinen on Viuhka, joka ylimmässä kuvassa seisoo paljun reunalla. Se on viimeisen vuoden ollut hitaampi ja menee orrelle illalla muita aikaisemmin. Tänä talvena sille tuli yllätyksekseni tummanruskeita sulkia sinne tänne, aikaisemmin se on ollut tasaisen vaaleanruskea. Onko tämä sitten kanojen "harmaantumista", tästä pitää vielä ottaa selvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän saa kommentoida!